7 maneres de desenvolupar bons hàbits en l'aprenentatge de llengües
"Som el que fem repetidament. L'excel·lència, doncs, no és un acte, sinó un hàbit." Aristòtil
Tots hem sentit a parlar dels bons hàbits, oi? Sabem que els hauríem de desenvolupar, treballar-hi, pensar-hi i llavors... Però d'alguna manera ens n'oblidem, o ens prometem a nosaltres mateixos començar a fer-ho... demà. El problema és que, bé, demà no arriba mai, oi?
Per què necessito desenvolupar bons hàbits?
Dit de forma molt simple, desenvolupar hàbits és una bona manera d'assolir les metes que t'has marcat. Quan comencem a aprendre una llengua estem molt motivats, però si no tenim bons hàbits d'aprenentatge, no quedarà res quan aquesta motivació tan forta es vagi acabant.
Com puc desenvolupar bons hàbits d'aprenentatge?
1. Marca't metes
Saber què vols aconseguir és crucial per desenvolupar hàbits que t'ajudin. Les metes que et marquis han de tenir cinc característiques: han de ser específiques, mesurables, assolibles, rellevants per tu i limitades en el temps. Aconseguir fluïdesa és una meta vaga i difícilment mesurable. En canvi, una bona meta podria ser estudiar aquesta llista de vocabulari cada matí a les 10 h, durant 30 minuts, fins que pugui utilitzar-lo fàcilment quan parlo.
2. Assigna't un lloc específic per estudiar
Associar una determinada habitació o indret amb la llengua que aprens et pot ajudar. Com que no tots ens podem permetre el luxe de tenir una habitació només per estudiar, aquest lloc pot ser el metro o el bus, la biblioteca, el parc o un cafè que ens agradi. Sigui com sigui, assegura't que aquest lloc et permetrà concentrar-te i evitar les distraccions.
3. Mantingues el ritme
Un cop tinguis un lloc per estudiar, has de decidir quant de temps hi dedicaràs. Vés a poc a poc, especialment al principi; 30 minuts al dia, per començar, pot anar bé. Esbrina quin és el ritme que et va bé, i segueix-lo. És molt més útil mantenir un ritme constant (30 minuts cada dia) que no pas dedicar molt de temps a estudiar un dia, i no tornar-hi fins a la setmana següent.
4. Aprofita les estones mortes
Potser no cada dia, però molts dies tots tenim estones que podem ocupar fent alguna cosa en la llengua que aprenem: llegir una mica, escoltar cançons o exercis, escriure el que has fet durant el dia... Els trajectes amb metro, bus o tren, una estona després de dinar abans d'anar a buscar els nens a l'escola o el camí a peu cap a la feina poden ser estones aprofitables. Si t'acostumes a omplir aquest temps estant en contacte amb la llengua, ho acabaràs fent sense adonar-te'n.
5. Planteja't un repte de 30 dies
Pren el compromís de seguir un bon hàbit durant 30 dies. Després, continua amb aquest o bé canvia a un altre. Per exemple, proposa't de llegir les notícies en la llengua que aprens, en lloc de fer-ho en la teva llengua, o escoltar la ràdio o música mentre compres o et desplaces.
6. Millora el control de tu mateix
Això de deixar-ho tot sempre per demà té una solució: recorda tot el que podries fer si dominessis la llengua que vols aprendre. Escriu una llista amb tots aquests beneficis, i mira-te-la sempre que et faci mandra posar-te a estudiar.
7. Coneix-te a tu mateix
Tots aprenem diferent. Mira de descobrir quin és el teu estil d'aprenentatge provant diferents estratègies. Llibres, gramàtica, Internet, pel·lícules, música, parelles d'intercanvi lingüístic... la llista no té fi. Investiga què et va més bé a base d'anar provant diverses estratègies o de combinar-les.
Adaptat de "7 ways to develop good habits in language learning"