Imprimeix

Millora la comprensió oral i aprèn vocabulari

Ràtio:  / 2
DolentBo 

Quan comences a aprendre una llengua, és molt difícil que quan sents parlar algú puguis entendre paraules que no has sentit ni llegit mai. Si et trobes que entens bastant bé el català però se t'escapen alguns detalls (o força!) el problema pot ser que necessites conèixer més vocabulari i saber com es pronuncia, per poder-lo reconèixer quan sents parlar algú.

Al mateix temps, podràs afegir aquest vocabulari al que utilitzes quan parles, amb la qual cosa la teva capacitat expressiva millorarà, alhora que la teva pronunciació.

L'exercici que et proposem és mirar vídeos o escoltar cançons en català, mentre llegeixes els subtítols en català o la lletra de la cançó. Això et permet complementar el que sents amb el que llegeixes, és a dir, que al mateix temps que sents les paraules, les pots llegir. Mentre mires el vídeo, atura'l quan surti una paraula (o frase) nova per a tu, o amb una pronunciació difícil, i anota aquesta paraula a la teva llibreta de vocabulari o al mòbil, el que et sigui més còmode. Al costat de la paraula pots escriure-hi la traducció a la teva llengua (aquí tens diccionaris i traductors), la frase on l'has sentit (i deixar que el context t'indiqui el significat de la paraula), la forma en què es pronuncia, la paraula amb el significat contrari... Qualsevol d'aquestes opcions és bona, mentre a tu et sigui útil per recordar el significat o la pronunciació de la paraula, el que sigui més necessari per tu.

 

I ara, com fer-te teu aquest vocabulari? Repassa'l durant 5 minuts, almenys 3 cops a la setmana. Ei, només 5 minuts! Els que trigues a esperar el bus, a fer el teu trajecte diari amb metro, a esperar que l'aigua bulli per tirar-hi la pasta, a fer la cua al supermercat... Amb un exercici constant de repàs d'aquest vocabulari l'incorporaràs fàcilment, i el podràs entendre quan el sentis.

Tenim diversos recursos que permeten sentir i alhora legir el mateix text. Aquí en tens algunes, tria el que s'adapti més al teu ritme de vida i als teus gustos:

 

  • Mirar vídeos en català amb subtítols en català. 
  1. 4 cats és una sèrie creada per a estudiants de català. Consta de capítols d'uns quatre minuts de durada. A la part inferior dels vídeos pots prémer el botó subtítols.
  2. A la web de TV3 pots veure-hi vídeos de programes de cuina, d'esports, d'humor, sèries, notícies, reportatges, dibuixos animats... I la majoria es poden veure amb subtítols. Només has de pitjar el botó de la part inferior del vídeo, al costat del botó del volum.

 

  • Escoltar cançons i llegir-ne la lletra.
  1. A Viasona hi tens milers de cançons en català. Pots sentir-les o veure'n el vídeo al mateix temps que en llegeixes la lletra.
  2. A Lyricstraining pots fer exercicis amb vídeos de música en català. Pots veure el vídeo i llegir-ne els subtítols (com un karaoke), escriure les paraules que falten a la lletra mentre sents la cançó, o triar d'entre unes quantes la paraula que falta a la lletra.

Amb aquest exercici, el teu nivell de català farà un salt!