Imprimeix

Parlar en subjuntiu

Ràtio:  / 11

Ara ja has estudiat els verbs en subjuntiu. Ho has fet amb els exercicis del curs, amb exercicis de conjugació... Però quan vols parlar no et surten! És normal, necessites fer pràctiques també orals, no només escrites, per adquirir agilitat a l'hora de parlar. Et proposem l'activitat següent per poder practicar els subjuntius parlant, i que els puguis utilitzar de forma natural quan et trobis en una conversa.

Parla en veu alta sobre cadascun dels temes següents --per cada tema et diem si cal que utilitzis present de subjuntiu o imperfet de subjuntiu, i et donem exemples--. Cada vegada que no vegis clara la forma d'un verb, la pots consultar aquí (introdueix el verb en infinitiu al cercador, i després prem conjugació). Per saber com es pronuncia el verb, cerca'l aquí (web) o aquí (aplicació mòbil disponible per a Android i per a iOS). Parla durant dos o tres minuts sobre cada tema.

Repeteix cada tema, fins que el puguis dir en veu alta sense fer pauses gaire llargues per pensar la forma dels verbs.


Present de subjuntiu

  • Quines qualitats t'agraden del teu millor amic, de la teva parella...? M'agrada que sigui amable amb tothom, que tingui paciència, que m'acompanyi sempre a les cites importants...
  • Quins consells donaries a algú que ha de fer la mateixa feina que tu? T'aconsello que et vesteixis amb roba elegant; que vigilis amb en Pep, que és bon noi però una mica estrany. Cal que siguis puntual. No deixis la taula desordenada...
Imprimeix

Per parlar més i millor

Ràtio:  / 0

Imprimeix

Comença a parlar en català

Ràtio:  / 3

Entesos. Entens força bé el català. Entens el que et diuen, entens les converses d'altres... I et preguntes què més has de fer per ser capaç de començar a parlar! Esperem que els nostres consells t'ajudin.

Imprimeix

Per què em costa tant parlar en català?

Ràtio:  / 1

La resposta sol ser la mateixa per a tothom: perquè no practiques prou.

Aprenem de mica en mica a entendre una llengua quan la sentim o la llegim, i quan escrivim també tenim molt temps -ens podem aturar, buscar paraules al diccionari, refer les frases que hem escrit...-, però parlar és molt més exigent, perquè quan parlem no tenim gaire temps: estem pensant en les idees que volem expressar, en la forma correcta de fer-ho, en la pronunciació, ens estem fixant en si la persona que ens escolta sembla que ens entén o no... Parlar és, doncs, un entrenament que va força a part de la resta d'activitats que fem amb la llengua. Dit d'una altra manera, és perfectament possible entendre molt bé una llengua i no ser capaç de parlar-la.

 

Potser també us interessarà